woensdag, november 28, 2007

4. Regering: Tijdelijk huisverbod voor pleger huiselijk geweld (17 februari 2006)

Bron: Nederlandse Regering, 17 feb 2006

Burgemeesters mogen een huisverbod opleggen bij huiselijk geweld of (een ernstig vermoeden van) kindermishandeling. Het huisverbod geldt voor tien dagen en mag worden verlengd met maximaal vier weken.

Dit staat in een wetsvoorstel van minister Donner (Justitie) en minister Remkes (BZK). Het kabinet wil met de maatregel huiselijk geweld verder terugdringen.

Het verbod houdt in dat plegers van huiselijk geweld tien dagen hun woning niet meer in mogen. Ook mogen zij in die periode geen contact opnemen met de partner of de kinderen. Afhankelijk van de situatie, kan de burgemeester het huisverbod verlengen tot maximaal vier weken.

Het huisverbod moet ervoor zorgen dat de situatie niet verder uit de hand loopt. Het zorgt voor een afkoelingsperiode waarin hulpverlening op gang kan komen. Voor de pleger van huiselijk geweld kan corrigerende hulpverlening worden gezocht.

Mensen die een huisverbod krijgen opgelegd, kunnen tegen het verbod in beroep gaan bij de bestuursrechter. Uithuisgeplaatsten die zich niet houden aan het huisverbod, riskeren maximaal twee jaar gevangenisstraf of een taakstraf.

Het wetsvoorstel wordt voor advies aan de Raad van State gestuurd.

Bron:


Geen opmerkingen: